27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie, dieta podstawowa: ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki 25 g, sałata zielona 10 g, jabłko 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki 25 g, jabłko 1 szt., sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa makaron na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa kiełbasa wieprzowa 25 g, twarożek 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa kiełbasa wieprzowa 25 g, twarożek 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Obiad: dieta podstawowa grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z kalarepy i jabłka 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z kalarepy i jabłka 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 50 g, serek homogenizowany naturalny 25 g (MLE), ogórek świeży 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany naturalny 25 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 50 g, ogórek świeży 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa jogurt naturalny* (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, dżem 25 g, twarożek 50 g (MLE), arbuz 150 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, twarożek 50 g (MLE), szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 25 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE), pierś gotowana wędzona 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), papryka świeża 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE), pierś gotowana wędzona 25 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), papryka świeża 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g szynka piastowska -wędzonka wieprzowa 25 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR), serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynka piastowska - wędzonka wieprzowa 25 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR), serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Obiad: dieta podstawowa pieczarkowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), ziemniaki młode gotowane 250 g, pulpet drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka z marchwi i chrzanu 150 g (MLE, S02), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów pieczarkowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), ziemniaki młode gotowane 250 g, pulpet drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka z marchwi i chrzanu 150 g (MLE, S02), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasta z twarogu z koperkiem 40 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa 35 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasta z twarogu z koperkiem 40 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa 35 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g