Dobry posiłek w szpitalu

27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE,
GLU OW),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(GLU PSZ, GLU ŻYT),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Ser topiony 50 g (MLE),
Szynka drobiowo-wieprzowa, parzona
25 g (SOJ),
Pomidor 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną,
Cateringowa 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser topiony 50 g (MLE), Szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną, Cateringowa 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa 

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(GLU PSZ, GLU ŻYT),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 25 g ( SOJ),
Serek homo. naturalny 50 g ( MLE),
Pomidor 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną,
Cateringowa b/c 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 25 g ( SOJ), Serek homo. naturalny 50 g ( MLE), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną, Cateringowa b/c 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Kapuśniak z kapusty kiszonej  400 ml
(GLU PSZ, SEL, GOR),
Kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g ( GLU, JĘCZ),
Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g ( GLU, PSZ, JAJ),
Sos jarzynowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL),
Surówka z marchwi z olejem 150 g,
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Kapuśniak z kapusty kiszonej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), Kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g ( GLU, JĘCZ), Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g ( GLU, PSZ, JAJ), Sos jarzynowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Ziemniaczana 400 ml (GLU PSZ, MLE,
SEL),
Kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g ( GLU, JĘCZ),
Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g ( GLU
PSZ, JAJ),
Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL),
Surówka z marchwi z olejem 150 g,
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Ziemniaczana 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g ( GLU, JĘCZ), Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g ( GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),  chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), filet złocisty 35 g (SOJ), twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną  250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), filet złocisty 35 g (SOJ), twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), filet złocisty 35 g (SOJ), twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną  250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), filet złocisty 35 g (SOJ), twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowanego mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), marchew z groszkiem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowanego mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), marchew z groszkiem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka wykwintna z olejem 150 g (JAJ, GOR), kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka wykwintna z olejem 150 g (JAJ, GOR), kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie dieta podstawowa:
Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), masło 83% tł. 10 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa parzona 50 g (SOJ), ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringową 250 ml

Śniadanie dieta podstawowa: Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), masło 83% tł. 10 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa parzona 50 g (SOJ), ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringową 250 ml

Śniadanie dieta cukrzycowa:
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g, (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml

Śniadanie dieta cukrzycowa: Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g, (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml

Obiad
Obiad dieta podstawowa: barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), ryż na sypko 200 g, mus z jabłek 100 g, sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad dieta podstawowa: barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), ryż na sypko 200 g, mus z jabłek 100 g, sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad dieta cukrzycowa: barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), ryż na sypko 200 g, mus z jabłek 100 g, sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad dieta cukrzycowa: barszcz czerwony z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), ryż na sypko 200 g, mus z jabłek 100 g, sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie dieta podstawowa: Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Dżem 25 g 1 szt., Ser żółty 50 g (MLE), Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml.

Śniadanie dieta podstawowa: Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Dżem 25 g 1 szt., Ser żółty 50 g (MLE), Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml.

Śniadanie dieta cukrzycowa: Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homo. naturalny 50 g (MLE), Ser żółty 25 g (MLE), Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml.

Śniadanie dieta cukrzycowa: Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homo. naturalny 50 g (MLE), Ser żółty 25 g (MLE), Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml.

Obiad
Obiad dieta podstawowa: Zupa dyniowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Ryba smażona (Morszczuk) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad dieta podstawowa: Zupa dyniowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Ryba smażona (Morszczuk) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad dieta cukrzycowa: Zupa dyniowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Ryba pieczona (Morszczuk) 60 g (RYB), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad dieta cukrzycowa: Zupa dyniowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Ryba pieczona (Morszczuk) 60 g (RYB), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta podstawowa Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa 

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka Konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka Konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Ryż na sypko 200 g, Leczo z cukinii z kiełbasą 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta podstawowa Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Ryż na sypko 200 g, Leczo z cukinii z kiełbasą 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta cukrzycowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto z mięsem wieprz i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta cukrzycowa Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto z mięsem wieprz i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko pieczone 1szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko pieczone 1szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki 250 g, Kotlet mielony drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), Buraczki gotowane drobno tarte 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta podstawowa Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki 250 g, Kotlet mielony drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), Buraczki gotowane drobno tarte 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta cukrzycowa

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki 250 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Buraczki gotowane drobno tarte 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta cukrzycowa Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki 250 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Buraczki gotowane drobno tarte 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasztet z blachy-drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), Twaróg półtłusty 25 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta podstawowa Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasztet z blachy-drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), Twaróg półtłusty 25 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Twaróg półtłusty 50 g (MLE), Szynka z indykiem i wieprzowiną, parzona 25 g (SOJ), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Twaróg półtłusty 50 g (MLE), Szynka z indykiem i wieprzowiną, parzona 25 g (SOJ), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa 

Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml


E-sklep Umów wizytę top