27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis: 7-20.07.2025
Śniadanie

Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 50 g, serek homogenizowany naturalny 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany naturalny 25 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 50 g, ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie

Śniadanie, dieta podstawowa: kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, dżem 25 g, twarożek 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, jabłko 1 szt.

Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, twarożek 50 g (MLE), szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 25 g, pomidor 70 g, sałata zielona 10 g
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie

Śniadanie: dieta podstawowa ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 35 g, twaróg półtłusty 40 g (MLE), pomidor 70 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 35 g, twaróg półtłusty 40 g (MLE), pomidor 70 g, sałata zielona 10 g
Obiad
Śniadanie

Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, dżem 25 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), jabłko 1 szt., sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy 25 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, jabłko 1 szt.
Obiad
Śniadanie

Śniadanie: dieta podstawowa kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, twarożek 40 g (MLE), szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 35 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g

Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 35 g Twarożek 40 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g