27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa, parzona 25 g, pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynka sołtysa wieprzowa, parzona 25 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Obiad: dieta podstawowa kapuśniak z kapusty kiszonej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z marchwi z olejem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ziemniaczana 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z marchwi z olejem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pierś delikatna z kurnej półki 35 g, twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pierś delikatna z kurnej półki 35 g, twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Obiad: dieta podstawowa jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), marchew z groszkiem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka wykwintna z olejem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 50 g, ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie, dieta podstawowa: kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 50 g, ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie, dieta podstawowa: zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasta z twarogu ze szczypiorkiem 50 g (MLE), polędwica premium - wędlina drobiowa 25 g (SOJ), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasta z twarogu ze szczypiorkiem 50 g (MLE), polędwica premium - wędlina drobiowa 25 g (SOJ), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasztet z blachy drobiowo-wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), twaróg półtłusty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, twaróg półtłusty 50 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 25 g, ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g, serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ,) chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g, serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml