27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), polędwica premium - wędlina drobiowa 25 g (SOJ), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), polędwica premium - wędlina drobiowa 25 g (SOJ, ,sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, ser żółty 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy, parzony 25 g, jabłko 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, sałata zielona 5 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, ser żółty 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy, parzony 25 g, jabłko 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, sałata zielona 5 g
Obiad
Obiad: dieta podstawowa zupa z soczewicy i ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, kotlet mielony drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), buraczki gotowane drobno tarte 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów zupa z soczewicy i ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), buraczki gotowane drobno tarte 150 g Kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, pasztet z blachy - drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), twaróg półtłusty 25 g (MLE), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, twaróg półtłusty 50 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, filet złocisty-produkt drobiowo-wieprzowy, parzony 40 g (SOJ), serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, filet złocisty-produkt drobiowo-wieprzowy, parzony 40 g (SOJ), serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł.1 szt., 10g, powidła śliwkowe 35 g, serek homogenizowany naturalny 40 g (MLE), sałata zielona 10 g, mandarynka 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł.1 szt. 10g, serek homogenizowany naturalny 40 g (MLE), szynka konserwowa wieprzowa, parzona 35 g (SOJ), sałata zielona 10 g pomidor 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml