27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy, parzony 35 g, twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy, parzony 35 g, twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 80 g, herbata czarna ekspresowa 250 ml
Obiad
Obiad: dieta podstawowa jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowany, mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), marchew z groszkiem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowany, mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka wykwintna z olejem 150 g (JAJ, GOR), kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g, ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g, ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, dżem 25 g, ser żółty 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, jabłko 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), ser żółty 25 g (MLE), jabłko 1 szt., sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), polędwica premium - wędlina drobiowa, 25 g (SOJ), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), polędwica premium - wędlina drobiowa 25 g (SOJ), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, ser żółty 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki produkt parzony 25 g, jabłko 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, sałata zielona 5 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, ser żółty 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy parzony 25 g, jabłko 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, sałata zielona 5 g
Obiad
Obiad: dieta podstawowa zupa z soczewicy z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, kotlet mielony drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), buraczki gotowane drobno tarte 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów zupa z soczewicy z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), buraczki gotowane drobno tarte 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasztet z blachy - drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), twaróg półtłusty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, twaróg półtłusty 50 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 25 g, ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml