27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, polędwica premium - wędlina drobiowa (SOJ), serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, polędwica premium - wędlina drobiowa 25 g (SOJ), serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Obiad: dieta podstawowa pieczarkowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), ziemniaki gotowane 200 g, pulpet drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka z marchwi i chrzanu 150 g (MLE, S02), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów pieczarkowa z makaronem 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), ziemniaki gotowane 200 g, pulpet drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka z marchwi i chrzanu 150 g (MLE, S02), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, pasta z twarogu z koperkiem 40 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 35 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, pasta z twarogu z koperkiem 40 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 35 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Obiad: dieta podstawowa brokułowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g ( GLU JĘCZ), bitka z szynki wieprzowej 60 g (GLU PSZ), sos własny 100 g (GLU PSZ), ćwikła z chrzanem 150 g (MLE, S02), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów brokułowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), bitka z szynki wieprzowej 60 g (GLU PSZ), sos własny 100 ml (GLU PSZ, SEL), ćwikła z chrzanem 150 g (MLE, S02), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE); Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT); Chleb Graham 50 g (GLU PSZ); Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt.; Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 35 g; Serek homo. naturalny 40 g ( MLE); Ogórek kiszony 70 g; Sałata zielona 10 g; Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Chleb Graham 70 g; (GLU PSZ); Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT); Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt.; Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 35 g; Serek homo. naturalny 40 g (MLE); Ogórek kiszony 70 g; Sałata zielona 10 g; Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, dżem 25 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), jabłko 1 szt., sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy, parzony 25 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, jabłko 1 szt
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, twarożek 40 g (MLE), szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 35 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 35 g, twarożek 40 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, twarożek 50 g (MLE), szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 25 g, pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 25 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Obiad: dieta podstawowa kapuśniak z kapusty kiszonej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z marchwi z olejem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ziemniaczana 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z marchwi z olejem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml