27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ) tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, filet złocisty - produkt drobiowo-wieprzowy 40 g ( SOJ), serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, filet złocisty - produkt drobiowo-wieprzowy (SOJ), serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, powidła śliwkowe 35 g, serek homogenizowany naturalny 40 g (MLE), sałata zielona 10 g, mandarynka 1 szt, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, serek homogenizowany naturalny 40 g (MLE), szynka konserwowa wieprzowa, parzona 35 g (SOJ), sałata zielona 10 g, pomidor 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa ryż na mleku 300 ml (MLE,) chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), szynkowa dębowa kiełbasa wieprzowa 25 g, sałata zielona 10 g, jabłko 1 szt, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), szynkowa dębowa kiełbasa wieprzowa 25 g, jabłko 1 szt, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa makaron na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), polędwica sopocka drobiowo-wieprzowa, wędzona, parzona 25 g (SOJ), twarożek 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), polędwica sopocka drobiowo-wieprzowa, wędzona, parzona 25 g (SOJ), twarożek 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Obiad: dieta podstawowa kapuśniak z kapusty kiszonej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z rzepy białej i jabłka 150 g (MLE), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów wielowarzywna z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z rzepy białej i jabłka 150 g (MLE), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), twaróg półtłusty 25 g (MLE), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml