Dobry posiłek w szpitalu

27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta podstawowa Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa 

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka Konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka Konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Ryż na sypko 200 g, Leczo z cukinii z kiełbasą 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta podstawowa Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Ryż na sypko 200 g, Leczo z cukinii z kiełbasą 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta cukrzycowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto z mięsem wieprz i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta cukrzycowa Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Risotto z mięsem wieprz i warzywami 350 g (SEL), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko pieczone 1szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko pieczone 1szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki 250 g, Kotlet mielony drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), Buraczki gotowane drobno tarte 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta podstawowa Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki 250 g, Kotlet mielony drobiowy 60 g (GLU PSZ, JAJ), Buraczki gotowane drobno tarte 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta cukrzycowa

Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki 250 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Buraczki gotowane drobno tarte 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Obiad: dieta cukrzycowa Grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki 250 g, Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), Buraczki gotowane drobno tarte 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasztet z blachy-drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), Twaróg półtłusty 25 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta podstawowa Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasztet z blachy-drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), Twaróg półtłusty 25 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Twaróg półtłusty 50 g (MLE), Szynka z indykiem i wieprzowiną, parzona 25 g (SOJ), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Twaróg półtłusty 50 g (MLE), Szynka z indykiem i wieprzowiną, parzona 25 g (SOJ), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa 

Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Pieczarkowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Szynka wieprzowa gotowana 60 g, Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty drobiowo-wieprzowy 40 g (SOJ), Serek homo. naturalny 35 g (MLE), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty drobiowo-wieprzowy 40 g (SOJ), Serek homo. naturalny 35 g (MLE), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa 

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty drobiowo-wieprzowy 40 g (SOJ), Serek homo. naturalny 35 g (MLE), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty drobiowo-wieprzowy 40 g (SOJ), Serek homo. naturalny 35 g (MLE), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Brokułowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Brokułowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Brokułowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Brokułowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Gulasz warzywny z ciecierzycą 150 g (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, JAJ,MLE, ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU, PSZ, GLU ŻYT, ),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE, ),
Powidło śliwkowe 35 g,
Serek homo. naturalny 40 g ( MLE, ),
mandarynka 1 szt

Śniadanie: dieta podstawowa Zacierka na mleku 300 ml ( GLU PSZ, JAJ,MLE, ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU, PSZ, GLU ŻYT, ), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ), Masło 83% tł. 10 g (MLE, ), Powidło śliwkowe 35 g, Serek homo. naturalny 40 g ( MLE, ), mandarynka 1 szt

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU, PSZ, GLU ŻYT, ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE, ),
Serek homo. naturalny 40 g ( MLE, ),
Szynka Konserwowa wieprzowa 35 g ( SOJ),
Pomidor 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną,
Cateringowa b/c 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU, PSZ, GLU ŻYT, ), Masło 83% tł. 10 g (MLE, ), Serek homo. naturalny 40 g ( MLE, ), Szynka Konserwowa wieprzowa 35 g ( SOJ), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną, Cateringowa b/c 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Kalafiorowa z ryżem () 400 ml ( MLE, SEL, ),
Ziemniaki () 250 g,
Ryba smażona (Morszczuk) 90 g ( GLU PSZ,JAJ, RYB, ),
Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 150 g,
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Kalafiorowa z ryżem () 400 ml ( MLE, SEL, ), Ziemniaki () 250 g, Ryba smażona (Morszczuk) 90 g ( GLU PSZ,JAJ, RYB, ), Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 150 g, Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Kalafiorowa z ryżem () 400 ml ( MLE, SEL, ),
Ziemniaki () 250 g,
Ryba pieczona (Morszczuk) 60 g ( RYB, ),
Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 150 g,
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Kalafiorowa z ryżem () 400 ml ( MLE, SEL, ), Ziemniaki () 250 g, Ryba pieczona (Morszczuk) 60 g ( RYB, ), Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 150 g, Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Kasza kukurydziana na mleku 300 ml
(MLE, ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(GLU PSZ, GLU ŻYT, ),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE, ),
Szynka z indykiem prasowana z
dodatkiem surowców wieprzowych, z
połączonych kawałków mięsa, parzona
50 g (SOJ, ),
Serek homo.o smaku naturalnym z
ziołami 25 g (MLE, ),
Sałata zielona 10 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną,
Cateringowa z/c 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE, ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ), Masło 83% tł. 10 g (MLE, ), Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 50 g (SOJ, ), Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE, ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną, Cateringowa z/c 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(GLU PSZ, GLU ŻYT, ),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE, ),
Szynka z indykiem prasowana z
dodatkiem surowców wieprzowych, z
połączonych kawałków mięsa, parzona
50 g (SOJ, ),
Serek homo.o smaku naturalnym z
ziołami 25 g (MLE, ),
Sałata zielona 10 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną,
Cateringowa b/c 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ), Masło 83% tł. 10 g (MLE, ), Szynka z indykiem prasowana z dodatkiem surowców wieprzowych, z połączonych kawałków mięsa, parzona 50 g (SOJ, ), Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE, ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną, Cateringowa b/c 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Barszcz czerwony z ziemniakami ()
400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),
Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki
300 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, ),
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Barszcz czerwony z ziemniakami () 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ), Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 300 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, ), Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Barszcz czerwony z ziemniakami ()
400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ),
Makaron 200 g (GLU PSZ, ),
Sos mięsno warzywny () (z mięsa
wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,),
Surówka wielowarzywna z olejem b/c ()
150 g (SEL, ),
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Barszcz czerwony z ziemniakami () 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ), Makaron 200 g (GLU PSZ, ), Sos mięsno warzywny () (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,), Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 150 g (SEL, ), Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml


E-sklep Umów wizytę top