27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), margaryna o zawartości tłuszczu 60% 10g, pasztet z blachy- drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), twaróg półtłusty 25 g (MLE), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT), margaryna o zawartości tłuszczu 60% 10g, twaróg półtłusty 50 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 25 g ( SOJ), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ,) margaryna roślinna (80% tł.) 10 g (MLE), filet złocisty-produkt drobiowo-wieprzowy, parzony 40 g (SOJ), serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), margaryna roślinna (80% tł.) 10 g (MLE), filet złocisty-produkt drobiowo-wieprzowy, parzony 40 g (SOJ), serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie, dieta podstawowa: zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ,) masło 83% tł. 10 g (MLE), powidła śliwkowe 35 g serek homo. naturalny 40 g (MLE), mandarynka 1 szt, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie, dieta podstawowa: kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie, dieta cukrzycowa: chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 50 g (SOJ), serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie, dieta podstawowa: ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), serek homogenizowany o smaku wanilinowym 50 g (MLE), szynkowa dębowa kiełbasa wieprzowa 25 g, jabłko 1 szt, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa makaron na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), polędwiczanka z warzywami, drobiowo-wieprzowa, homogeniozwana 25 g (SOJ, MLE), twarożek 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml