27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb Graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), ser topiony 50 g (MLE), filet złocisty - produkt drobiowo-wieprzowy parzony 25 g (SOJ), papryka świeża 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta cukrzycowa chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), masło 83% tł. 10 g (MLE), serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE), filet złocisty - produkt drobiowo-wieprzowy parzony 25 g (SOJ), papryka świeża 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Kasza kukurydziana na mleku 300 ml ( MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), polędwica sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 25 g (SOJ), serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), polędwica sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 25 g (SOJ), serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), masło 83% tł. 10 g (MLE), dżem 25 g 1 szt., serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), jabłko 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ, ), masło 83% tł. 10 g (MLE, ), serek fromage z warzywami 80g-Górski przysmak 0,5 szt (MLE), filet złocisty - produkt drobiowo wieprzowy 35 g (SOJ), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Płatki owsiane na mleku 300 ml ( MLE, GLU OW), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser topiony 50 g (MLE), Szynka drobiowo-wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną, Cateringowa 250 ml