27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Śniadanie dieta podstawowa: Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), masło 83% tł. 10 g (MLE), szynka drobiowo-wieprzowa parzona 50 g (SOJ), ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 50 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringową 250 ml
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.
Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE), Szynka Konserwowa wieprzowa, parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Pierś delikatna drobiowa, parzona 25 g, Jabłko 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasztet z blachy-drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), Twaróg półtłusty 25 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty drobiowo-wieprzowy 40 g (SOJ), Serek homo. naturalny 35 g (MLE), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml.