Dobry posiłek w szpitalu

27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Ryż na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homogenizowany o smaku wanilinowym 50 g (MLE), Szynkowa dębowa 25 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Ryż na mleku 300 ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homogenizowany o smaku wanilinowym 50 g (MLE), Szynkowa dębowa 25 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homogenizowany 50 g (MLE), Szynkowa dębowa 25 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homogenizowany 50 g (MLE), Szynkowa dębowa 25 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa 

Zupa grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL); Ziemniaki 250 g. z kotletem drobiowym panierowanym z udźca 90 g (GLU PSZ, JAJ) i sałatką szwedzką 150 g (GOR); Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Zupa grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL); Ziemniaki 250 g. z kotletem drobiowym panierowanym z udźca 90 g (GLU PSZ, JAJ) i sałatką szwedzką 150 g (GOR); Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa 

Zupa grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL); Ziemniaki 250 g. z udźcem pieczonym z kurczaka 130 g., sosem bazyliowym 100 ml (GLU PSZ, SEL) oraz sałatką szwedzką 150 g (GOR); Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Zupa grysikowa 400 ml (GLU PSZ, SEL); Ziemniaki 250 g. z udźcem pieczonym z kurczaka 130 g., sosem bazyliowym 100 ml (GLU PSZ, SEL) oraz sałatką szwedzką 150 g (GOR); Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Makaron na mleku 300 ml (GLU PSZ,
MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, )
Masło 83% tł. 10 g (MLE, )
Polędwiczanka z warzywami, dr.-wp.,
homogeniozwana w osłonce niejadalnej
25 g (SOJ, MLE, )
Twarożek 50 g (MLE, )
Sałata zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną
Cateringowa z/c 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Makaron na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 10 g (MLE, ) Polędwiczanka z warzywami, dr.-wp., homogeniozwana w osłonce niejadalnej 25 g (SOJ, MLE, ) Twarożek 50 g (MLE, ) Sałata zielona 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g
(GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, )
Masło 83% tł. 10 g (MLE, )
Polędwica Sopocka
drobiowo-wieprzowa wędzona parzona
25 g (SOJ, )
Twarożek 50 g (MLE, )
Sałata zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną
Cateringowa b/c 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 10 g (MLE, ) Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 25 g (SOJ, ) Twarożek 50 g (MLE, ) Sałata zielona 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Kapuśniak z kapusty kiszonej () 400 ml
(GLU PSZ, SEL, GOR, )
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU
JĘCZ, )
Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g
(GLU PSZ, JAJ, )
Sos ziołowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL,
) Surówka z
rzepy białej i
jabłka () 150 g
(MLE, )
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250
ml

Obiad: dieta podstawowa Kapuśniak z kapusty kiszonej () 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR, ) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ, ) Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ, ) Sos ziołowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL, ) Surówka z rzepy białej i jabłka () 150 g (MLE, ) Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Wielowarzywna z ziemniakami () 400
ml (GLU PSZ, MLE, SEL, )
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU
JĘCZ, )
Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g
(GLU PSZ, JAJ, )
Sos ziołowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL,
) Surówka z
rzepy białej i
jabłka () 150 g
(MLE, )
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250
ml

Obiad: dieta cukrzycowa Wielowarzywna z ziemniakami () 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ, ) Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ, ) Sos ziołowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL, ) Surówka z rzepy białej i jabłka () 150 g (MLE, ) Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE,GLU OW),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Pasztetowa drobiowo-wieprzowa parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,),
Szynka z indykiem parzona 25 g (SOJ),
Sałata zielona 10 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE,GLU OW), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasztetowa drobiowo-wieprzowa parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Szynka z indykiem parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Serek homo. naturalny 50 g (MLE),
Szynka z indykiem parzona 25 g (SOJ),
Sałata zielona 10 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml,
Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homo. naturalny 50 g (MLE), Szynka z indykiem parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Obiad
Obiad: dieta podstawowa 

Grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL),
Ryż na sypko 200 g,
Mus z jabłek 100 g,
Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE),
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ryż na sypko 200 g, Mus z jabłek 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL),
Ryż na sypko 200 g,
Mus z jabłek 100 g,
Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE),
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ryż na sypko 200 g, Mus z jabłek 100 g, Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Kasza manna na mleku 300 ml (GLU,PSZ, MLE),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),
Chleb Graham 50 g (GLU,PSZ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Dżem 25 g 1 szt,
Ser żółty 50 g (MLE),
Jabłko 1 szt,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Kasza manna na mleku 300 ml (GLU,PSZ, MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU,PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Dżem 25 g 1 szt, Ser żółty 50 g (MLE), Jabłko 1 szt, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Ser żółty 50 g (MLE),
Twarożek 25 g (MLE),
Pomidor 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser żółty 50 g (MLE), Twarożek 25 g (MLE), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Szpinakowa z zacierką  400 ml (GLU,PSZ, JAJ, MLE, SEL),
Ziemniaki 250 g,
Ryba smażona (Morszczuk) 90 g (GLU,PSZ, JAJ, RYB),
Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 150 g,
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta podstawowa Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU,PSZ, JAJ, MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Ryba smażona (Morszczuk) 90 g (GLU,PSZ, JAJ, RYB), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Szpinakowa z zacierką  400 ml (GLU,PSZ, JAJ, MLE, SEL),
Ziemniaki 250 g,
Ryba pieczona (Morszczuk) 60 g (RYB),
Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 150 g,
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Szpinakowa z zacierką 400 ml (GLU,PSZ, JAJ, MLE, SEL), Ziemniaki 250 g, Ryba pieczona (Morszczuk) 60 g (RYB), Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 150 g, Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE,GLU,OW, ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Ser topiony 50 g (MLE),
Filet złocisty parzony 25 g (SOJ),
Papryka świeża 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE,GLU,OW, ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Ser topiony 50 g (MLE), Filet złocisty parzony 25 g (SOJ), Papryka świeża 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE),
Filet złocisty parzony 25 g (SOJ),
Papryka świeża 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE), Filet złocisty parzony 25 g (SOJ), Papryka świeża 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT),
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT),
Fasolka po bretońsku 300 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR),
Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Obiad: dieta podstawowa Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g(GLU PSZ, GLU ŻYT), Fasolka po bretońsku 300 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT),
Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL, GLU JĘCZ,),
Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ),
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Obiad: dieta cukrzycowa Barszcz biały z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT), Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g (SEL, GLU JĘCZ,), Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ), Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki pszenne na mleku 300 ml ( GLU,PSZ, MLE, ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Filet złocisty  35 g (SOJ),
Serek homo. naturalny 40 g (MLE),
Ogórek kiszony 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki pszenne na mleku 300 ml ( GLU,PSZ, MLE, ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty 35 g (SOJ), Serek homo. naturalny 40 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Filet złocisty 35 g (SOJ),
Serek homo. naturalny 40 g (MLE),
Ogórek kiszony 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną  250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty 35 g (SOJ), Serek homo. naturalny 40 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Fasolowa z ziemniakami  400 ml(GLU PSZ, SEL),
Makaron 200 g (GLU PSZ),
Twaróg półtłusty 60 g (MLE),
Mus z jabłek 100 g,
Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Obiad: dieta podstawowa Fasolowa z ziemniakami 400 ml(GLU PSZ, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Twaróg półtłusty 60 g (MLE), Mus z jabłek 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Fasolowa z ziemniakami  400 ml(GLU PSZ, SEL),
Makaron 200 g (GLU PSZ),
Twaróg półtłusty 60 g (MLE),
Mus z jabłek 100 g,
Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Obiad: dieta cukrzycowa Fasolowa z ziemniakami 400 ml(GLU PSZ, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Twaróg półtłusty 60 g (MLE), Mus z jabłek 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa

Płatki pszenne na mleku 300 ml ( GLU,PSZ, MLE, ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ),
Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Filet złocisty  35 g (SOJ),
Serek homo. naturalny 40 g (MLE),
Ogórek kiszony 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta podstawowa Płatki pszenne na mleku 300 ml ( GLU,PSZ, MLE, ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty 35 g (SOJ), Serek homo. naturalny 40 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ),
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT),
Masło 83% tł. 10 g (MLE),
Filet złocisty 35 g (SOJ),
Serek homo. naturalny 40 g (MLE),
Ogórek kiszony 50 g,
Herbata czarna ekspresowa z cytryną  250 ml

Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty 35 g (SOJ), Serek homo. naturalny 40 g (MLE), Ogórek kiszony 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml

Obiad
Obiad: dieta podstawowa

Fasolowa z ziemniakami  400 ml(GLU PSZ, SEL),
Makaron 200 g (GLU PSZ),
Twaróg półtłusty 60 g (MLE),
Mus z jabłek 100 g,
Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Obiad: dieta podstawowa Fasolowa z ziemniakami 400 ml(GLU PSZ, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Twaróg półtłusty 60 g (MLE), Mus z jabłek 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Obiad: dieta cukrzycowa

Fasolowa z ziemniakami  400 ml(GLU PSZ, SEL),
Makaron 200 g (GLU PSZ),
Twaróg półtłusty 60 g (MLE),
Mus z jabłek 100 g,
Kompot owocowy z jabłkami 250ml

Obiad: dieta cukrzycowa Fasolowa z ziemniakami 400 ml(GLU PSZ, SEL), Makaron 200 g (GLU PSZ), Twaróg półtłusty 60 g (MLE), Mus z jabłek 100 g, Kompot owocowy z jabłkami 250ml


E-sklep Umów wizytę top