27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Filet złocisty-produkt drobiowy 40 g (SOJ), Serek homo. naturalny 35 g (MLE), Pomidor 50 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, ), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ,GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Powidło śliwkowe 35 g, Serek homo. naturalny 40 g (MLE), Jabłko Świeże 1 szt., Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Makaron na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 10 g (MLE, ) Polędwiczanka z warzywami, dr.-wp., homogeniozwana w osłonce niejadalnej 25 g (SOJ, MLE, ) Twarożek 50 g (MLE, ) Sałata zielona 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml
Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 10 g (MLE, ) Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 25 g (SOJ, ) Twarożek 50 g (MLE, ) Sałata zielona 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa b/c 250 ml
Obiad
Obiad: dieta podstawowa Kapuśniak z kapusty kiszonej () 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR, ) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ, ) Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ, ) Sos ziołowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL, ) Surówka z rzepy białej i jabłka () 150 g (MLE, ) Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Obiad: dieta cukrzycowa Wielowarzywna z ziemniakami () 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ, ) Pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ, ) Sos ziołowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL, ) Surówka z rzepy białej i jabłka () 150 g (MLE, ) Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa Płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE,GLU OW), Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Pasztetowa drobiowo-wieprzowa parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR,), Szynka z indykiem parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta cukrzycowa Chleb Graham 50 g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 10 g (MLE), Serek homo. naturalny 50 g (MLE), Szynka z indykiem parzona 25 g (SOJ), Sałata zielona 10 g, Herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, Serek homo. naturalny 50 g (MLE)