27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad

Obiad, dieta podstawowa: kompot owocowy b/c 250ml, zupa grochowa z ziemniakami - 400ml (seler, mleko), klopsiki wieprzowe 80g (jaja, seler, gluten), sos pomidorowy 50 ml (gluten, mleko), kasza jęczmienna 150g (gluten), surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem 150 g

Obiad, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: kompot owocowy b/c 250ml, zupa grochowa z ziemniakami - 400ml (seler, mleko), klopsiki wieprzowe 80g (jaja, seler, gluten), sos pomidorowy 50 ml (gluten, mleko), kasza jęczmienna 150g (gluten), surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem 150 g
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250ml, krem z grochu z majerankiem 400 ml (seler, mleko), miruna zapiekana w warzywach 130 g (ryba, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z kapusty pekioskiej, marchewki, z kukurydzą i jogurtem 150 g (mleko)

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250ml, krem z grochu z majerankiem 400 ml (seler, mleko), miruna zapiekana w warzywach 130 g (ryba, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z kapusty pekioskiej, marchewki, z kukurydzą i jogurtem 150 g (mleko)