27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad

Obiad, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: kompot owocowy b/c 250ml, krupnik jęczmienny z warzywami 400 ml (gluten, mleko), łosoś na parze z warzywami, (włoszczyzna kostka, dynia, cukinia) 100 g (ryba, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z kapusty czerwonej 150 g (mleko)
Śniadanie

Śniadanie: dieta podstawowa herbata czarna b/c -250ml, chleb graham-70g (gluten, sezam), chleb pszenny – 30g (gluten), margaryna 60% tł -10g, pasta z zielonego groszku z bazylią 40 g, wędlina z indyka 40 g (soja), kiełki fasoli mung 10 g, dynia pieczona 80 g* * zmiana w stosunku do planowanego jadłospisu

Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów herbata czarna b/c -250ml, chleb graham-70g (gluten, sezam), margaryna 60% tł -10g, pasta z zielonego groszku z bazylią 40 g, wędlina z indyka 40 g (soja), kiełki fasoli mung 10 g, dynia pieczona 80 g* * zmiana w stosunku do planowanego jadłospisu
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250 ml, zupa jarzynowa z ryżem 400ml (seler, mleko), zrazik wieprzowy mielony pieczony 80 g (jaja, gluten), sos kminkowy 50 ml (gluten,mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem 200, g surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250 ml, zupa jarzynowa z ryżem 400ml (seler, mleko), zrazik wieprzowy mielony pieczony 80 g (jaja, gluten), sos kminkowy 50 ml (gluten,mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem 200, g surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)
Śniadanie
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250 ml, krem z dyni z grzankami 400 m (mleko, gluten, jaja, seler), pierś z kurczaka zapiekana z papryką i mozzarellą 110 g (mleko), sos koperkowy 80ml (mleko, gluten), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, buraczki gotowane 150 g

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250 ml, krem z dyni z grzankami 400 m (mleko, gluten, jaja, seler), pierś z kurczaka zapiekana z papryką i mozzarellą 110 g (mleko), sos koperkowy 80ml (mleko, gluten), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, buraczki gotowane 150 g



















