27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:
Śniadanie

Śniadanie, dieta podstawowa: herbata czarna b/c - 250ml, chleb graham - 70g (sezam, gluten), chleb pszenny- 30g (gluten), margaryna 60 % tł. 10 g, szynka z indyka 40g (soja), pasta z twarogu i papryki 40 g (mleko), szpinak liście 10 g, ogórek konserwowy 80 g (gorczyca)

Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: herbata czarna b/c - 250ml, chleb graham - 70g (sezam, gluten), chleb pszenny- 30g (gluten), margaryna 60 % tł. 10 g, szynka z indyka 40g (soja), pasta z twarogu i papryki 40 g (mleko), szpinak liście 10 g, ogórek konserwowy 80 g (gorczyca)
Obiad
Śniadanie
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250 ml, pieczarkowa z makaronem 400 ml (seler, gluten, jaja, mleko), filet z kurczaka zapiekany z brokułem, papryką i mozzarellą 120 g (gluten, mleko), sos pomidorowy 50 ml (gluten, mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, buraczki gotowane 150 g

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250 ml, pieczarkowa z makaronem 400 ml (seler, gluten, jaja, mleko), filet z kurczaka zapiekany z brokułem, papryką i mozzarellą 120 g (gluten, mleko), sos pomidorowy 50 ml (gluten, mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, buraczki gotowane 150 g
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad

Obiad, dieta podstawowa: kompot owocowy b/c 250ml, kalafiorowa z ziemniakami 400ml (seler, mleko), mięso z udźca indyka pieczone 80 g, sos pieczarkowy 50 ml (gluten, mleko), kasza jęczmienna 200 g (gluten), surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)

Obiad, dieta z ograniczeniem łatwo przyswjalanych węglowodanów: kompot owocowy b/c 250ml, kalafiorowa z ziemniakami 400ml (seler, mleko), mięso z udźca indyka pieczone 80 g, sos pieczarkowy 50 ml (gluten, mleko), kasza jęczmienna 200 g (gluten), surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)
























