27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:
Śniadanie
Obiad
Śniadanie

Śniadanie: dieta podstawowa herbata czarna b/c - 250ml, chleb graham - 70g (gluten, sezam), chleb pszenny – 30g (gluten), margaryna 60% tł. -10g, pasta twarogowa ze szczypiorkiem 50 g (mleko), hummus 30 g (sezam), pasta z włoszczyzny z koncentratem pomidorowym 80 g (seler), kiełki fasoli mung 10 g

Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów herbata czarna b/c - 250ml, chleb graham - 100g (gluten, sezam), margaryna 60% tł. -10g, pasta twarogowa ze szczypiorkiem 50 g (mleko), hummus 30 g (sezam), pasta z włoszczyzny z koncentratem pomidorowym 80 g (seler), kiełki fasoli mung 10 g
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250 ml, pieczarkowa z makaronem 400 ml (seler, gluten, jaja, mleko), filet z kurczaka zapiekany z brokułem, papryką i mozzarellą 120 g (gluten, mleko), sos pomidorowy 50 ml (gluten, mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, buraczki oprószane 150 g (gluten)

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250 ml, pieczarkowa z makaronem 400 ml (seler, gluten, jaja, mleko), filet z kurczaka zapiekany z brokułem, papryką i mozzarellą 120 g (gluten, mleko), sos pomidorowy 50 ml (gluten, mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, buraczki oprószane 150 g (gluten)