27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:
Śniadanie
Obiad

Obiad, dieta podstawowa: kompot owocowy b/c 250ml, krupnik jęczmienny z warzywami 400 ml (gluten, mleko), łosoś na parze z warzywami (włoszczyzna kostka, dynia, cukinia) 100 g (ryba, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z kapusty czerwonej 150 g (mleko)

Obiad, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodnaów: kompot owocowy b/c 250ml, krupnik jęczmienny z warzywami 400 ml (gluten, mleko), łosoś na parze z warzywami (włoszczyzna kostka, dynia, cukinia) 100 g (ryba, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z kapusty czerwonej 150 g (mleko)
Śniadanie
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250 ml, zupa jarzynowa z ryżem 400ml (seler, mleko), zrazik wieprzowy mielony pieczony 80 g (jaja, gluten), sos jarzynowy 50 ml (gluten, mleko, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250 ml, zupa jarzynowa z ryżem 400ml (seler, mleko), zrazik wieprzowy mielony pieczony 80 g (jaja, gluten), sos jarzynowy 50 ml (gluten, mleko, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)






















