27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych: herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 35 g, serek homogenizowany naturalny 40 g (MLE), ogórek kiszony 70 g, sałata zielona 10 g
Śniadanie, dieta podstawowa: płatki pszenne na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 35 g, serek homogenizowany naturalny 40 g (MLE), ogórek kiszony 70 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, dżem 25 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), jabłko 1 szt., sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g , serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki 25 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, jabłko 1 szt.
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza manna na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, twarożek 40 g (MLE), szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 35 g, sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g , szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 35 g, twarożek 40 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki owsiane na mleku 300 ml (MLE, GLU OW), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, hummus 50 g (SEZ), szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 25 g, pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g , szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 25 g, hummus 50 g (SEZ), pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Obiad: dieta podstawowa kapuśniak z kapusty kiszonej 400 ml (GLU PSZ, SEL, GOR), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z marchwi z olejem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów ziemniaczana 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos jarzynowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z marchwi z olejem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy 35 g, twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy 35 g, twarożek 40 g (MLE), rzodkiew biała 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Obiad: dieta podstawowa jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, zrazik wieprzowy gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), marchew z groszkiem 150 g, kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów jarzynowa z zacierką 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), ziemniaki gotowane 250 g, zrazik wieprzowy gotowany mielony 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL), surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g (SEL), kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml
Śniadanie
Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa - dębowa drobiowa kiełbasa 50 g, ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml
Śniadanie, dieta podstawowa: kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb graham 50 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa - drobiowa kiełbasa 50 g, ser żółty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną cateringowa 250 ml