27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:
Śniadanie
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250 ml, zupa jarzynowa z ryżem 400ml (seler, mleko), zrazik wieprzowy mielony pieczony 80 g (jaja, gluten), sos jarzynowy 50 ml (gluten, mleko, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250 ml, zupa jarzynowa z ryżem 400ml (seler, mleko), zrazik wieprzowy mielony pieczony 80 g (jaja, gluten), sos jarzynowy 50 ml (gluten, mleko, seler), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie

Śniadanie: dieta podstawowa herbata czarna b/c -250ml, chleb graham - 70g (sezam, gluten), chleb pszenny - 30g (gluten), margaryna 60 % tł. 10 g, pasztet drobiowy 40g (seler, gluten, jaja), pasta z twarogu i suszonych pomidorów 40 g (mleko), szpinak liście 10 g, ogórek konserwowy 80 g (gorczyca)

Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów herbata czarna b/c -250ml, chleb graham - 70g (sezam, gluten), chleb pszenny - 30g (gluten), margaryna 60 % tł. 10 g, pasztet drobiowy 40g (seler, gluten, jaja), pasta z twarogu i suszonych pomidorów 40 g (mleko), szpinak liście 10 g, ogórek konserwowy 80 g (gorczyca)






















