27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.

Jadłospis:
Śniadanie

Śniadanie: dieta podstawowa herbata czarna b/c - 250ml, chleb graham - 70g (gluten, sezam), chleb pszenny – 30g (gluten), margaryna 60% tł - 10g, pasta twarogowa z czarnuszką i prażonym słonecznikiem 50 g (mleko), kiełbasa krakowska 30 g (soja), sałata rzymska 20 g, cukinia pieczona z pomidorami 100g

Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów herbata czarna b/c - 250ml, chleb graham - 100g (gluten, sezam), margaryna 60% tł - 10g, pasta twarogowa z czarnuszką i prażonym słonecznikiem 50 g (mleko), kiełbasa krakowska 30 g (soja), sałata rzymska 20 g, cukinia pieczona z pomidorami 100g
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250ml, kalafiorowa z ziemniakami 400ml (seler, mleko), mięso z udźca indyka pieczone 80 g, sos pieczarkowy 50 ml (gluten, mleko), kasza jęczmienna 200 g (gluten), surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250ml, kalafiorowa z ziemniakami 400ml (seler, mleko), mięso z udźca indyka pieczone 80 g, sos pieczarkowy 50 ml (gluten, mleko), kasza jęczmienna 200 g (gluten), surówka z marchwi, selera i jabłka z jogurtem 150 g (seler, mleko)
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad
Śniadanie
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250 ml , jarzynowa z makaronem 400 ml (gluten, seler, jaja, mleko), miruna pieczona w warzywach (włoszczyzna, dynia, cukinia) 100 g (seler, ryba), ziemniaki gotowane z koperkiem 200g, surówka z kapusty kiszonej i marchewki 150 g

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250 ml, jarzynowa z makaronem 400 ml (gluten, seler, jaja, mleko), miruna pieczona w warzywach (włoszczyzna, dynia, cukinia) 100 g (seler, ryba), ziemniaki gotowane z koperkiem 200g, surówka z kapusty kiszonej i marchewki 150 g
Śniadanie
Obiad

Obiad: dieta podstawowa kompot owocowy b/c 250 ml, zupa krem z zielonego groszku z grzankami 400 ml (gluten, seler, mleko), filet z piersi kurczaka smażony w cieście naleśnikowym 110 g (jaja, gluten, mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z papryki 150 g (mleko)

Obiad: dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów kompot owocowy b/c 250 ml, zupa krem z zielonego groszku z grzankami 400 ml (gluten, seler, mleko), filet z piersi kurczaka pieczony w marynacie jogurtowo – ziołowej 80 g (mleko), sos szpinakowy 80ml (gluten, mleko), ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g, surówka z papryki 150 g (mleko)


















