27 października 2023 r. rozpoczęliśmy realizację pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Program ma na celu podniesienie standardów żywienia pacjentów oraz promocję zdrowego odżywiania, zgodnie z przepisami określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku.
Jadłospis:
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, pasztet z blachy - drobiowo wieprzowy 50 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR), twaróg półtłusty 25 g (MLE), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, twaróg półtłusty 50 g (MLE), szynka piastowska - wędzonka wieprzowa 25 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR), ogórek kiszony 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie, dieta podstawowa: płatki jęczmienne na mleku 300 ml (MLE, GLU JĘCZ), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 40 g, serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 40 g, serek homogenizowany naturalny 35 g (MLE), pomidor 80 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, chleb graham 70 g (GLU PSZ)
Obiad
Śniadanie
Śniadanie, dieta podstawowa: zacierka na mleku 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, powidła śliwkowe 35 g, serek homogenizowany naturalny 40 g (MLE), sałata zielona 10 g, śliwka 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g , serek homogenizowany naturalny 40 g (MLE), szynka piastowska - wędzonka wieprzowa 35 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR), sałata zielona 10 g, pomidor 70 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 50 g, serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie, dieta podstawowa: kasza kukurydziana na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynka sołtysa wieprzowa, wędzona, parzona 50 g, serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 25 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa ryż na mleku 300 ml (MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb Graham 50 g (GLU PSZ,), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, serek homogenizowany naturalny 50 g (MLE), pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy 25 g, sałata zielona 10 g, jabłko 1 szt., herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa 250 ml
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb graham 70 g (GLU PSZ), chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g, serek homogenizowany naturalny 50 g ( MLE), pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy 25 g, jabłko 1 szt., sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml
Obiad
Śniadanie
Śniadanie: dieta podstawowa makaron na mleku 300 ml (GLU PSZ, MLE), chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 50 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 25 g, twarożek 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Śniadanie: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), chleb graham 70 g (GLU PSZ), tłuszcz do smarowania 59% tł. 10 g, szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 25 g, twarożek 50 g (MLE), sałata zielona 10 g, herbata czarna ekspresowa z cytryną 250 ml, pomidor 70 g
Obiad
Obiad: dieta podstawowa grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SE), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z rzepy białej i jabłka 150 g (MLE), kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Obiad: dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów grochowa z ziemniakami 400 ml (GLU PSZ, SE), kasza jęczmienna ugotowana na sypko 200 g (GLU JĘCZ), pieczeń rzymska wieprzowa 60 g (GLU PSZ, JAJ), sos ziołowy 100 ml (GLU PSZ, SEL), surówka z rzepy białej i jabłka 150 g (MLE), kompot owocowy z jabłkami 250 ml